Laser hittar sprängmedel från luften

2014-08-13 12:50  
Med en laserpuls kan kemikalier i exempelvis sprängämnen identifieras på avstånd upp till en kilometer. Foto: PNAS

Med ett nytt system kan ett flygplan hitta explosiva ämnen och farliga kemikalier på marken.

Amerikanska forskare har utvecklat en metod där en kort laserpuls kan identifiera olika kemikalier på avstånd upp till en kilometer.

Då kan man från ett flygplan i realtid hitta exempelvis farliga kemikalier, sprängämnen och droger som bunkrats på marken, skriver forskarna i sin rapport "Single-shot stand-off chemical identification of powders using random Raman lasing".

- Det öppnar vägen för en helt ny metod för fjärranalys, säger Vladislav Yakoviev från Texas A&M University till The Verge.

Tekniken som han och hans kollegor utvecklat bygger på så kallad Ramanspridning. Ett fysikt fenomen som gör att ljus som passerar genom ett materiel får det att vibrera på ett sätt som är unikt för de ingående  molekylerna. Det ger en färgförändring i laserstrålen som träffar materialet.

- När vi mäter den kan vi då identifiera en specifik kemikalie, säger Vladislav Yakoviev.

- Att kunna upptäcka sprängämnen på avstånd är viktigt och vi hoppas att tekniken ska kunna användas för att upptäcka farliga kemikalier i realtid på ett säkert avstånd.

Den militära nyttan är uppenbar men det finns även civila användningsområden som brottsbekämpning där det blir möjligt att exempelvis hitta narkotikadepåer på marken.

- Liknande metoder har presenterats av andra forskare men vi är först med att kunna detektera på långa avstånd och med hjälp av bara en enda laserpuls, säger Vladislav Yakoviev.

Systemet som nu byggts kostar omkring motsvarande 200 000 kronor men forskarna hoppas att inom några år kunna sänka kostnaden till en mer marknadsvänlig nivå.

Jan Melin

Mer om: Fjärranalys

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer