Laser ger snabba bilder från rymden

2014-12-02 08:13  
Sentinel-1A fotar jorden och skickar bilderna med laser till kommunikationssatelliten Alphasat som på hög höjd alltid har kontakt med jordstationer som snabbt får bilderna via radiolänk. Foto: ESA

En övervakningssatellit har upprättat en laserbaserad kommunikationslänk i rymden.

Den europeiska satelliten Sentinel-1A som används för miljö- och klimatövervakning kommunicerar nu med laser för att snabbt kunna skicka bilder till jorden.

Tidigare har den bara kunnat överföra bilderna via radiolänk när den i sin polära bana på 700 kilometers höjd passerar någon av markstationerna på jorden. Men nu kan den skicka bilder i nästan samma ögonblick som de tas. Tekniken som används är en laserbaserad länk som kommunicerar med den geostationära satelliten Alphasat som på höjden 36 000 km ständigt befinner sig inom räckhåll för en markstatiom och därför kan sända bilder till jorden när som helst. Så nu överförs bilderna från Sentinel-1A först till Alpphasat med laser och länkas sedan vidare därifrån till jorden med en radiolänk.

Laserlänken har en kapacitet på 1,8 gigabit/s som senare kan skalas upp till 7,2 gigabit/s, enligt ett pressmeddelande från den europeiska rymdorganisationen ESA.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer