Laser från rymden ger bättre väderprognoser

2018-08-21 07:52  
Aeolus-satelitten från ESA. Foto: ESA/M. Pedoussau

Aeolus uppskjutning är kulmen på ett 20-årigt projekt. Ska på sikt förbättra väderprognoser.

Under tisdagen skjuter Europeiska rymdstyrelsen (ESA) upp Aeolus-satelliten, som med ny avancerad laserteknik ska ge oss bättre väderprognoser.

– Det har varit en stor teknologisk utveckling. Men nu är vi där, säger Erland Källén, professor i meteorologi.

Läs mer: Radarbilder avslöjar enorm underjordisk sjö på Mars

Aeolus uppskjutning är kulmen på ett 20-årigt projekt där målet är att satelliten med hjälp av en laserstråle mot atmosfären ska mäta vindhastigheten, och på så sätt fördubbla förmågan att läsa av väderförhållanden i tropikerna, vilket ligger till grund för vädret hos oss i Norra Europa.

– Det har varit en stor teknologisk utveckling. Men nu är vi där. Nu ska lasern skjutas upp, säger Erland Källén, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, till TV4.

Vinden har stor påverkan i hur vädret blir, men är relativt svårt att mäta.

– Man kan mäta lokalt men om man vill mäta på distans blir det svårare, så vindrörelser är ett glapp i våra väderobservationer. Aeolus är en unik satellit, det är första gången man demonstrerar den här lasertekniken för att mäta vind på olika nivåer i atmosfären, säger Heiner Körnich, docent i meteorologi vid SMHI och medlem i den rådgivande panelen på ESA för Aeolus, till Rymdstyrelsens Youtube-kanal.

Läs mer: Mars kan ha haft miljö med hav och liv

Informationen Aeolus skickar tillbaka till jorden ska alltså på sikt förbättra väderprognoserna rejält.

– Vi har gjort simuleringar av den data satelliten kommer ge oss, och har sett markanta förbättringar för sex, sju dygn framåt, säger Källén om satelliten, som ska testas i tre år.

– Vi vet inte vad som händer när den slutar. Vi hoppas kunna använda instrumenten i väderprognoserna så tidigt som möjligt, säger Körnich.

Om allt går som det ska skjuts Aeolus upp från Kourou i Franska Guyana under tisdag kväll, svensk tid.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt