Lär dig matte med teater

2010-11-30 23:00  

Med hjälp av konstnärer och skådespelare från Teater Giljotin ska KTH-teknologer undervisas i matematik.

– Känslor spelar stor roll. Kanske inte direkt i inlärning, men för upplevelsen och för att minnas, säger Dilian Gurov, universitetslektor i teoretisk datalogi på KTH.

Han hävdar att lärare som anstränger sig och lägger ner extra tid på känslor och det estetiska i en lektion får åhörarna att uppleva och minnas materialet bättre.

– Om du om fem år frågar studenterna om vilka föreläsningar som de kommer ihåg bäst, så kommer förmodligen en av dem vara logikföreläsningen i KTHs reaktorhall. Att använda sig av upplevelser och estetik kan också ge en förståelse för ämnet på en annan nivå än tidigare, säger Dilian Gurov.

Men det stannar inte där. Om föreläsningen är en upplevelse, kommer det också att stimulera till vidare inlärning.

– Det betyder att studenten när hon eller han kommer hem tar upp logikboken och läser vidare. Underhållningen ger upphov till ett självständigt intresse, säger Dilian Gurov.

– Vi vet inte exakt hur den nya undervisningssättet fungerar ännu, och jag säger inte heller att formatet vi provat nödvändigtvis är det bästa, men det bidrar helt klart till någonting positivt, säger Dilian Gurov.

Idén med att göra en ny typ av föreläsning dök upp i filosofiska samtal mellan Dilian Gurov och Teater Giljotins direktör Rikard Borggård på Svarta havets stränder förra året (2009). Grunduppfattningen är att vårt moderna samhälle har tappat de antika grekernas idé om människan som en helhet bestående av kropp, medvetande och själ.

Samarbetet mellan KTH och Teater Giljotin i form av annorlunda föreläsningar är tänkt att fortsätta, och båda parter söker för närvarande ekonomiskt stöd.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer