Längsta glasbron öppnad

2015-09-28 11:24  
Den 300 meter långa bron har en gångbana av 24 mm tjockt glas. Foto: Sina.cn

En hängbro i Kina har en gångbana av glas.

Tidigare i år presenterades planer på att bygga världens längsta bro där gångbanan är genomskinlig.

I en kommentar till Ny Tekniks artikel skrev signaturen "Kondustruktören" att han skulle äta upp sin hatt om exempelvis glasrutorna verkligen skulle vara så stora som visades i bilder från projektet.

Men han slipper äta hatt. Bron är nu invigd och i bilder från bygget ser glasrutorna ut att vara betydligt mindre än i de tidigare illustrationerna.

Oavsett det så sägs bron med sitt 300 meter långa spann 180 meter ovan mark vara världens längsta där gångbanan är genomskinlig, skriver CNN.

Den ligger i den kinesiska provinsen Hunan och ska hålla för 800 samtidiga besökare som bjuds på en svindlande promenad över den djupa dalen.

Tidigare fanns här en träbro som på försök fick några mindre sektioner av glas. Då det föll väl ut bestämdes att hela bron skulle ersättas och få en gångbana bestående av sektioner tillverkade av 24 mm tjockt härdat laminerat glas i flera lager.

Men den nya bron kommer senare i år att övertrumfas av annan glasbro som även den byggs i Kina. Den ska bli 430 meter lång och hänga 300 meter över marken, skriver CNN.

Jan Melin

Mer om: Brobygge Glas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer