Landaren ska leta efter ”jordbävningar” på Mars

2018-05-02 16:38  
Foto: Nasa

Snart lyfter Insight mot Mars. Landaren ska borra ned sina instrument i sanden – och svara på om den röda planeten är seismologiskt aktiv.

I dagsläget kretsar sex satelliter kring Mars och på ytan rullar två fordon – men den röda planeten bjuder fortfarande på fler frågor än svar. Den 5 maj ska Nasa skicka iväg Insight från Vandenberg Air Force Base – och om sex månader kommer landaren förhoppningsvis bättra på kunskaperna markant. Det är tio år sedan Phoenix-landaren tog mark vid Mars nordpol. Insight ska ta mark vid området som kallas Elysion Planitia – nära den plats där Curiosity-rovern är verksam.

Huvuduppdraget är ”Seismic Experiment for Interior Structure” (SEIS). Landaren använda sin robotarm för att hamra ned avancerade instrument nära en halvmeter i sanden. Ett av de viktigaste är HP3-instrumentet. Det kan liknas vid en seismometer, men är så känsligt att det kan mäta rörelser som motsvarar ett avstånd på en enda atom. Om planeten har någon form av seismologisk aktivitet så kommer Insight märka av ”Mars-bävningarna”. Den kommer också kunna registrera avståndet mellan manteln och skorpan.

Landaren ska utforska vulkanerna på Mars

Man talar ofta om Mars som en död planet men så är inte fallet. Den är faktiskt ganska aktiv – och hade aktiva vulkaner så sent som för 50-100 miljoner år sedan. Nu vill forskarna veta varför hur de formades och varför de slocknade. Landaren bär också med sig en 40 cm lång enhet som kan borra ned ett instrument tre meter i marken. ”Mullvaden” mäter hur stoffet leder värme, och hur temperaturen avtar i takt med att man rör sig ned genom sanden.

Läs mer: Resa till Mars ska ge svar om utomjordiskt liv

En viktig fråga är hur snabbt planeten svalnar, med slutmålet att lösa gåtan om vad som utgör Mars kärna och hur stor den är. Är det en kombination av järn och nickel, eller en annan blandning av material? Insight kan även registrera meteoriter som tränger genom atmosfären eller når ytan – och därmed ge en bild av hur många nedslag planeten råkar ut för.

Den känner också av de tromber som kan ställa till med problem för framtida astronauter. Insight kommer genomföra mätningar under två år. Landaren bär med sig två minisatelliter stora som en portfölj. De ska säkerställa att forskarna kan kommunicera problemfritt med landaren.

John Edgren

Mer om: Mars Jordbävning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer