Lampan som är en projektor

2015-02-24 14:46  
Beam ser ut som en lampa men är en projektor. Foto: Beam Labs.

En liten ny projektor kan skruvas in i en vanlig lamparmatur.

Beam är en projektor som ansluts till elnätet med en vanlig lampsockel. Det gör den lättplacerad och med rätt armatur även enkel att rikta åt valfritt håll. Via den inbyggda datorn kan projektorn styras med mobilen via wifi eller Bluetooth. Det finns även ett inbyggt minne på 8 GB där man kan ladda in appar eller videor. Men bildstorleken är begränsad, bara 854 x 480 pixlar som projiceras med hjälp av tolv lysdiodlampor som ger ljusflödet 100 lumen.

Förhållande mellan avstånd till visningsytan och bildbredden är 1,6:1 vilket gör att bilden blir 1,2 meter bred med ett projektoravstånd på två meter.

Företaget Beam Labs som utvecklat projektorn gissar att ett användningsområde blir att visa videor från mobiler eller läsplattor. Vid sidan av att visa film kan den även användas för att projicera spel på väggen eller någon annan plan yta.

Projektorn lanseras just nu på Kickstarter där det flutit in dubbelt så mycket kapital som krävs för tillverkningsstart som är aviserad till oktober 2015.

Den som satsar pengar via Kickstarter kan få en Beam för motsvarande 3 400 kronor vilket sägs vara mycket under det förväntade butikspriset.

Jan Melin

Mer om: Projektor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer