Läkemedel för benskörhet kan hjälpa mot tunnhårighet

2018-05-14 14:38  
Foto: Tomas Oneborg / Svd / TT

Brittiska forskare har upptäckt en hårresande effekt i ett läkemedel mot benskörhet.

En medicin som ursprungligen har använts för människor som har drabbats av sjukdomen osteoporos har blivit en intressant aktör i kampen mot tunnhårighet, enligt en studie genomförd på Manchester universitet.

Studien som har publicerats i tidskriften Plos biology är ett projekt universitetets center för dermatologiforskning, lett av forskaren Nathan Hawkshaw, där man studerade det immunsuppressiva läkemedlet cyklosporin. Det är känt för att orsaka hårväxt som biverkning och i dagsläget finns endast två mediciner mot tunnhårighet: minoxidil och finasterid.

Cyklosporin har använts sedan 80-talet för att motverka avstötningsreaktioner vid organtransplantationer eller autoimmuna sjukdomar. Man fann då också att cyklosporin begränsade ett protein som sänker tillväxten av hårsäckar.

Läs mer: Proteiner kan bota håravfall

Men läkemedlet har flera allvarliga biverkningar. Därför utformade projektgruppen en variant som tacklar både benskörhet och tunnhårighet, och vad de än så länge kan se inte ger några allvarliga bieffekter. Detta läkemedel har fått namnet WAY-316606.

Nästa steg är att genomföra kliniska studier för att kunna avgöra hur pass effektivt och säkert läkemedlet är.

Christoffer Bertzell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer