Laga maten vetenskapligt

2011-01-27 15:07  

Hört talas om molekylär gastronomi? Nu finns ett startpaket för den som själv vill testa den hetaste restaurangtrenden.

Vad sägs om spagetti gjord av tomatsoppa eller kaviar av citronjuice?

De som hänger med i restaurangtrenderna vet vad det handlar om. Molekylär gastronomi.

Alltså den kokkonst som bygger på kunskapen om biologiska, kemiska och fysiska processer när man lagar mat.

Vanligtvis förknippad med stjärnbeströdda lyxrestauranger. Men den går att utöva även hemma i det egna köket. Som hjälp finns nu ett startpaket för den molekylära kocken som innehåller ingredienser och redskap för att skapa nya och fantasifulla maträtter.

En del av den nya kokkonsten går ut på att förändra råvarornas konsistens. Som att förvandla flytande soppa till fast form. Eller lägga ett tunt membran som omsluter någon fruktjuice så det liknar en rå äggula.

Ett annat trick är att marinera söndagssteken med en kryddblandning som injiceras i köttstycket.

I startpaketet som heter Molecular Cuisine Starter Kit och kostar 450 kronor finns olika förtjockningsmedel, bindemedel och ämnen som skapar emulsioner. Dessutom innehåller lådan redskap som injektionsspruta, pipetter och en måttsats. Som hjälp för fantasin medföljer även en dvd med 50 recept och demonstrationer.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer