Läderlappens bil sätter Eskilstuna på världskartan

2009-11-13 13:20  
Detalj av Batmobile

När en Eskilstunakopia av "Batmobile" demonstreras är TV-bolag från hela på plats. I helgen kan 60 miljoner TV-tittare se bilen – och Eskilstuna – i brasiliansk TV.

Stockholmaren Leif Garvin är så fascinerad av Läderlappen att han har byggt en fullt fungerande kopia av bilen ”Batmobile”.

Åtta miljoner kronor har bygget kostat. Och många års arbete – framförallt i verkstaden i Eskilstuna.

Replikan är byggd på en bottenplatta från en Lincoln Continental årsmodell 1973. Den har utrustats med en helt nyritad kaross av kolfiber och plast. Bilen, som är fullt körbar men inte besiktigad och registrerad, har inga anspråk på att definieras som miljöbil utan har omkring 700 hästkrafter under huven.

– Det finns flera liknande replikor runt om i världen. Men detta är den mest välbyggda, säger Marco Losekan, i lokaltidningen Folket.

Han är utsänd från det brasilianska TV-bolaget Globo-TV, som nu på söndag sänder ett inslag från i ett programmet Fantastico som brukar ses av 60 miljoner tittare.

Det kända och kontroversiella programmet Top Gear i Storbritannien en tänker också ha med Batmobile i ett program – efter att ha tagit över bilen till brittisk mark.

Från Tyskland har Leif Gavin på att bygga ytterligare tre replikor. Man han tackar nej.

– Jag satsar på musiken istället, säger han.

Han är nämligen musiker till vardags. Hårdrockare i den Van Halen-inspirerade gruppen ”Fan Heller”. Han har också varit med i TV-programmet Idol.

Hans Dahlquist

Mer om: Batmobile Batman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer