Ladda telefonen genom att gå

2019-07-11 09:13  

Nu kan begreppet power walking få sin äkta betydelse. De kanadensiska forskarnas uppfinning tar vara på rörelseenergin när du går så att bärbar elektronik kan laddas under promenaden.

Utrustningen är tänkt att bäras på ryggen och ser ut ungefär som en ryggsäck med en hantel. Men det som ser ut som en hantel är i själva verket en vikt i änden på en pendel som rör sig fram och tillbaka under vandringen. Rörelseenergin omvandlas sedan av en generator till elektricitet.

Med nio kilo på vikten gav utrustningen mellan 0,19 och 0,25 watt.

Forskarna har experimenterat med olika vikter och kom fram till att just nio kilo gav mest effekt utan någon extra metabolisk kostnad för vandraren jämfört med om vikten hade varit fixerad.

Resultaten har publicerats i tidskriften Royal Society Open Science.

Kan bli värdefullt för räddningsarbetare

Forskarna pekar på att liknande lösningar kan vara värdefulla när människor behöver vistas i avlägsna områden utan möjlighet att ladda sin elektronik från elnätet, till exempel räddningsarbetare, militär eller forskare i fält.

Men de poängterar också att framtida forskning behöver fokusera på att få ner totalvikten på utrustningen.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer