Populärteknik

Ladda mobilen sex gånger snabbare

En jämförelse av laddning med och utan Qnovos teknik. Foto: Qnovo

Med en ny metod kan mobilen få sex timmars samtalstid efter 15 minuters laddning.

Publicerad

Det amerikanska företaget Qnovo har utvecklat en ny metod för snabbladdning av litium-jonbatterier.

Programvara i form av en app ger tre timmars samtalstid efter 15 minuters laddning från en laddare på fem watt. Men Qnovo har även utvecklat en hårdvarulösning där ett nytt chip som integreras i mobilen gör laddningen dubbelt så effektiv som programvarulösningen och ger sex timmars samtalstid på en kvart, skriver MIT Technology Review.

Det är omkring sex gånger snabbare än vad många andra laddmetoder klarar av.

I den patenterade tekniken skickas elektriska pulser in i mobilens batteri flera hundra gånger per sekund. Med hjälp av dessa ges information om batteriets status som aktuell temperatur och hur den tidigare laddats. Då kan programvaran variera laddningsströmmen på ett optimalt sätt vilket både snabbar upp laddningen och gör att batteriet tål fler laddningar innan det tar slut.

Enligt Qnovo är det stor skillnad på olika batteriers prestanda vilket gör att varje batteri kräver en unik laddningscykel för bästa resultat. Till och med två batterier tillverkade på samma ställe och samma dag kan kan vara mycket olika.

Flera mobiltillverkare har visat intresse av tekniken och enligt Qnovu kan de första lurarna med snabbladdning finnas på marknaden någon gång under 2015.