Ladda mobilen med en blixt

2013-10-02 12:31  
En spänning på 200 000 volt gav en ljusblixt som kunde ladda en mobil. Foto: Nokia

Forskare har lyckats ladda en mobil med ett simulerat åsknedslag.

Ända sedan den amerikanska vetenskapsmannen Benjamin Franklin omkring 1750 upptäckte att åskblixten var strömförande har man försökt hitta metoder för att "skörda" blixtenergin på olika sätt.

Nu har forskare från Nokia och universitetet i brittiska Southampton lyckats ladda en mobil med en simulerad blixt, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

I universitetets högspänningslaboratorium transformerade forskarna upp en spänning till 200 000 volt som genererade blixtar mellan två ledare åtskilda med 30 cm.

- Det gav en urladdning vars hetta och ljus liknar en åskblixt, säger forskaren Neil Palmer från universitetet.

Med hjälp av blixten kunde sedan mobilen Lumia 925 på bara några sekunder laddas via en transformator som fångade upp energin i urladdningen, skriver Nokia i ett pressmeddelande.

- Vår upptäckt bevisar att mobilen kan laddas via en ström som går genom luften. Det är ett stort steg för att förstå en naturlig kraftkälla som en blixt och kunna skörda dess energi, säger Neil Palmer.

I sitt pressmeddelande säger Nokia att företaget var ett av de första som introducerade trådlös laddning av mobiler via induktion.

- Nu tror vi att att det här experimentet kan ge nya idéer om hur mobiler laddas i framtiden, säger Chris Weber från Nokia i pressmeddelandet.

Ben Wood från analysföretaget CCS Insight säger till BBC att tekniken kanske kan användas på platser utan tillförlitlig elektricitet.

- Om man bor i en avlägsen indisk by välkomnas nog möjligheten till en gemensam laddningsstation för mobiler.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/RJTl2oqaWPs?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Fotografi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer