Kungligt pris till internets pionjärer

2013-03-19 09:49  
Lord Browne t.v som är ordförande i drottningsprisets stiftelse tillkännager att Louis Pouzin t.h och Robert Kahn i mitten får årets Queen Elizabeth Price for Engineering tillsammans med Tim Berners-Lee, Marc Andreessen och Vinton Cerf. Foto: Sang Tan/Scanpix

När drottning Elizabeths ingenjörspris delas ut för första gången belönas fem av internets och webbens förgrundsfigurer.

Det som saknas bland nobelprisen är ett för teknik och ingenjörsvetenskap. Men nu finns ett nytt pris med lika stor kunglig glans, The Queen Elizabeth Price for Engineering.

Igår 18 mars avslöjades vid en tillställning på Royal Academy of Engineering i London vilka som belönas första gången priset delas ut senare i år. Det går till fem personer som alla är internetpionjärer. Nämligen Tim Berners-Lee, Robert Kahn, Vinton Cerf, Louis Pouzin och Marc Andreessen.

I den övergripande motiveringen sägs att priset ska gå till personer som gjort en teknisk bedrift som har förändrat världen.

Den speciella motiveringen för årets pris är att de fem personer som belönas har gjort stora insatser för internet och World Wide Web som lett till en kommunikationsrevolution vars betydelse är oöverträffad.

Av pristagarna är webbens skapare Tim Berners-Lee och Vint Cerf de mest namnkunniga. Den senare har tillsammans med Robert Kahn utvecklat internetprotokollen TCP/IP medan Louis Pouzin hjälpte till med en metod för att etikettera data så den når rätt destination.

Den femte pristagaren Marc Andreessen belönas för sin skapelse Mosaic som blev den första webbläsaren som gjorde internet tillgängligt för den stora allmänheten.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer