Kulturskyddad bilskrot

1999-01-27 07:35  
Landsantikvarien Karl Johan Krantz har retat gallfeber på politikerna i Tingsryd genom att kräva att den gamla bilkyrkogården på Kyrkö mosse ska kulturminnesmärkas. Här vilar gamla bilvrak som dumpats under decennier fram till slutet av 1960-talet. Sedan dess är bilarna sakta på väg att bli ett med naturen.
 
- Jag blev tagen, ja djupt imponerad av den andäktighet som präglar platsen, skriver Krantz i ett brev till länsstyrelsen, och hävdar att bilarna är teknikhistoriska lämningar från en tid som präglades av optimism och framtidstro.
 
Kulturhistoriskt sett är det väl ingen större skillnad mellan denna bilkyrkogård och exempelvis Forum Romanum i Rom. Även där finns mängder av gammalt skrot, även om det antika skrotet råkar vara av sten. Men kan någon föreställa sig att Roms miljö- och byggnadsnämnd skulle kräva att all stenen snarast vid vite skulle fraktas bort?

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer