KTH planerar krock med asteroid

2015-11-17 11:19  
Illustration av hur kollisionen med asteroiden kan tänkas se ut 2022. Foto: ESA

Forskare vid KTH i Stockholm planerar sin medverkan i ett projekt där en rymdfarkost från Nasa ska ramma asteroiden Didymos om sju år.

2022 planerar Nasa att skicka iväg en rymdfarkost på 300 kg för att ramma asteroiden Didymos när den befinner sig som närmast jorden.

Vid samma tillfälle ska en ESA-byggd satellit cirkulera i omloppsbana runt Didymos och registrera vad som händer vid kollisionen.

Det är om uppdraget att ta fram den satelliten som gruppen vid KTH konkurrerar om uppdraget

Lorenz Roth vid KTH berättar i ett pressmeddelande att man har föreslagit två Cubesat-satelliter för att mäta asteroidens magnetism och studera det material som slungas ut vid kollisionen. Cubesat är enklare och billigare än vanliga satelliter. De ska enligt planen släppas ut från ESAs modersatellit AIM som ska befinna sig på säkert avstånd från kollisionsplatsen. Skulle Cubesat-satelliterna skadas är de de enda som går förlorade.

Didymos beräknas vara 800 m i diameter och åtföljs av en måne som fått smeknamnet Didymoon. Den har en diameter på 150 m. När de befinner sig som närmast jorden 2022 är avståndet ca fyra gånger avståndet mellan jorden och månen.

ESA ska utse de bästa förslagen i juni 2016. I samma grupp där KTH ingår finns även Institutet för rymdfysik, ÅAC Microtec, Institute for Space Sciences of Catalonia och tyska rymdforskningscentrum DLR.

Håkan Abrahamson

Mer om: Asteroid KTH

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer