Kryptera Molnet

2012-10-22 11:44  
Secure Box öppnar en mapp där alla filer krypteras och skickas till det egna kontot på internettjänsten Dropbox. Foto: Itwin

Med en usb-sticka kan man enkelt kryptera sina filer hos Dropbox.

Det blir all mer populärt att lagra sina filer i Molnet. Alltså på centrala servrar där man kan få ett utrymme på några gigabyte att disponera gratis.

Då kan den som har lösenord till tjänsten komma åt dessa filer från valfri uppkopplad dator.

Om man vill skydda sina filer ytterligare kan de krypteras. Men det kräver lite pyssel med programvara och förvaring av krypteringsnycklar eller ytterligare lösenord.

Nu har företaget Itwin lanserat en liten usb-sticka som gör jobbet. Den heter Secure Box och pluggas in i datorn. Då öppnas en mapp på datorns skrivbord dit man drar filerna som då krypteras.

Itwin är kopplad till lagringstjänsten Dropbox och där hamnar de krypterade filerna. Så man måste ha ett konto på Dropbox för att kunna använda Itwin.

I usb-stickan som pluggas in i datorn lagras den nyckel som krypterar och låser upp filerna man vill skydda. När usb-stickan tas bort blir filerna oläsbara.

Usb-stickan består av två enheter som båda lagrar samma krypteringsnyckel. Den ena kan man stoppa i fickan och den andra kan gömmas på ett säkert ställe.

På Itwins webbplats kostar Secure Box motsvarande 850 kronor.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer