Kronprinsessan prisar unga innovatörer

2009-05-11 17:37  

En dubbelbottnad kundvagn tog hem segern i uppfinnartävlingen Finn upp. De unga uppfinnarna fick ta emot förstapriset ur kronprinsessan Victorias hand.

Emilia Jansson och Ida Klerstad från Torsviks skola på Lidingö har noterat att vissa kundgrupper ibland stöter på patrull i matbutiken.

– Vi har uppfunnit en kundvagn med ett extraplan. Korta personer och de som har ont i ryggen kan ha svårt att nå ner till varorna längst ner i botten på kundvagnen, berättade de från scenen på Berns Salonger i Stockholm.

De kunde på rak arm nämna en person som kan ha nytta av innovationen.

– Vår tekniklärare är ganska kort, sade Ida Klerstad.

Den dubbelbottnade kundvagnen var en av sju bidrag som vann förstapriset i Finn upp, Sveriges största uppfinnartävling för ungdomar, som presenterades under måndagseftermiddagen. De unga uppfinnarna fick ta emot priset av en entusiastisk kronprinsessa Victoria.

– Jag är djupt imponerad, sade hon.

De övriga förstaprisen gick till:

• Fanny Jonsson på Ängskolan i Sundbyberg för en nappflaska som ändrar färg efter temperaturen med hjälp av värmeplast.

• Hampus Larsson, Christoffer Dahlqvist och Daniel Gil Lazaro på Västerskolan i Uddevalla för Härstårman, en smart lösning för att visa bilarna att man vill korsa ett övergångsställe i mörker.

• Alma Andersson på Österledsskolan i Karlskoga för ett cykelstyre som kan fungera som lås genom att låsa framhjulet.

• Emelie Sandström på Carlshöjdsskolan i Umeå för ett påslås som gör det möjligt att på ett smidigt sätt försluta fryspåsar.

• Chanel Forsström på Carlssons skola i Stockholm för ett plåster för fingertoppen som tillslutet får formen av en fingerborg.

• Erik Lindgren, Tobias Biström och Sebastian Wahlström från Norsjöskolan i Norsjö för en supertratt som visar när det är fullt i tanken.

Kronprinsessan Victoria delade dessutom ut sju andrapris, sex tredjepris samt två hedersomämnande för riktigt fyndiga idéer, som inte kan klassas som nya uppfinningar.

Finn upp firar 30-årsjubileum i år, och intresset är större än någonsin. Rekordmånga deltagare, 8 550 elever i årskurs sex till nio, hade skickat in 6 229 uppfinningar. Sammanlagt har mer än 48 000 idéer tävlat under årens lopp.

Tävlingens huvudarrangör är Ingenjörssamfundet, medan Ny Teknik och Svenska Uppfinnareföreningen är medarrangörer. Nytt för i år var Ny Tekniks nyinstiftade lärarpris som delades ut till en verklig eldsjäl: Ingela Bursjöö, tekniklärare på Buråssskolan i Göteborg.

Även hon fick ta emot utmärkelsen ur prinsessans hand.

– Jätteroligt. Visst blev jag överraskad över priset, men samtidigt tror jag ju på vårt sätt att arbeta. Och vi märker att det ger resultat. Eleverna är inte skoltrötta utan pigga och alerta och de ser lösningar och möjligheter till problem de ställs inför, säger Ingela Bursjöö.

Förutom äran fick hon ett stipendium på 10 000 kronor för vidareutbildning. Så här lyder juryns motivering:

”Ingela Bursjöö på Buråsskolan i Göteborg har lyft in Finn upp och teknikämnet i den vanliga undervisningen för att lära ut bland annat hållbar utveckling i skolan. Elevernas egna innovationer har blivit ett sätt att se en helhet kring funktion, design, kretslopp, ekonomi och marknadsföring. För sitt stora engagemang, sin entusiasm och sitt sätt att tänka över ämnesgränser får hon Ny Tekniks nyinstiftade lärarpris. ”

Syftet med priset är att lyfta fram lärarnas stora betydelse för att väcka ungdomars teknikintresse och innovationslusta.

– Egentligen gillar jag inte klyschor. Men jag brinner för att ge teknikämnet mer utrymme i skolan, och jag brukar alltid säga att man får makt över sitt eget liv om man kan vara kreativ och uppfinningsrik, säger Ingela Bursjöö.

Hon använder inte bara Finn upp utan även Ny Teknik för att stimulera elevernas teknikintresse.

– Tidningen skriver om intressanta ämnen på ett lättförståeligt sätt. Jag använder både papperstidningen och webbversionen i undervisningen, säger hon.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer