"Krockkudde" mot benbrott

2014-08-19 12:39  
Midjebältet har en luftkudde som automatiskt blåses upp vid fall och kan då förhindra höftfrakturer. Foto: ActiveProtective

En luftkudde runt midjan blåses upp och förhindrar höftfrakturer vid fall.

Lårbensbrott är en av de vanligaste höftledsfrakturerna.

- I Sverige har vi 18 000 lårbensfrakturer var år och bara 30 procent får full funktionsförmåga efter behandling. Hälften får bestående men och så många som 20 procent dör i samband med en lårbensfraktur, sade överläkare Mats Palmér vid Karolinska sjukhuset när han gästade SVT:s Gomorron Sverige 2011.

Skadan är alltså ett stort hälsoproblem som främst drabbar äldre personer med benskörhet.

Nu har det amerikanska företaget Active Protective utvecklat en "krockkudde" som kan förhindra höftledsfrakturer. Det är luftkudde som bärs runt midjan och via rörelsedetektorer blåses upp när bäraren faller mot marken och skyddar då höften och övre delen av lårbenen.

Just nu finns den som en prototyp som enligt ett pressmeddelande är liten och lätt. Men forskarna ska driva utvecklingsarbetet vidare för att göra den ännu mindre och bättre än den är idag.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer