Krockkudde för störtlopp

2015-02-09 13:28  
Vid ett fall blåses skyddskudden upp på 0,1 sekund. Foto: Dainese

En skiddräkt som blåses upp vid ett fall ska skydda utförsåkare från allvarliga skador.

Det internationella skidförbundet FIS godkände i början av året ett nytt skydd för skidåkare. Det är en krockkudde som bärs under skiddräkten och blåses upp på 0,1 sekund vid ett fall, skriver Wired.

Skyddet heter D-air Ski från företaget Dainese som sedan tidigare säljer liknande skyddskuddar för motorcykelförare.

I skyddet för skidåkare finns tre gyroskop, tre accelerometrar och en gps-mottagare som tillsammans med batteri och gastank bärs på ryggsidan av krockkudden.

Enligt företaget påverkas inte aerodynamiken av det nya skyddet och hittills har aldrig någon av skyddsdräkterna blåsts upp av misstag. Men i tester har man kollat att skidåkaren inte tappar manöverförmågan om något sådant skulle hända.

Det som skyddas är överkroppen och studier av olyckor som inträffat visar att 96 procent av skador på den delen av kroppen uppstår vid omkullkörningar och hårda landningar. Just den typen av olyckor som den nya krockkudden främst är konstruerad för.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer