Krockande galaxer fångade på bild

2014-11-10 06:01  
Galaxen ESO 137-001, 200 miljoner ljusår från jorden, dyker i hög fart in i en vidsträckt galaxhop. Röda objekt rör sig bort från jorden, medan blå rör sig mot oss. Foto: ESO/M. Fumagalli/TT

För första gången har forskare lyckats observera vad som händer när en galax brakar in i en samling andra galaxer.

Fyndet löser gåtan varför vissa galaxer plötsligt slutar producera nya stjärnor.

Hollywood brukar sägas vara den största stjärnfabriken av dem alla.

Men George Clooney och Sandra Bullock i alla ära. De är ingenting mot de riktiga stjärnor som universums galaxer producerar.

Stjärnorna bildas av den gas som finns mellan stjärnorna. Men ibland slutar galaxen att bilda nya stjärnor, till synes helt utan anledning.

Det Europeiska södra rymdobservatoriet har nu lyckats observera vad som händer när en mindre galax, sprängfylld med stjärnor, dundrar in i den gas som finns mellan galaxerna i en större så kallad galaxhop.

– Det är ungefär som om du tar dig in i en folkmassa i hög fart. Då händer saker, säger Robert Cumming, astronom vid Onsala rymdobservatorium.

Det visade sig att gasen i den mindre galaxen slets bort.

– Bränslet för att bilda nya stjärnor försvann. Kvar blev bara gamla stjärnor.

Upptäckten gjordes med hjälp av ett nytt instrument som kan detektera tusentals olika nyanser.

– Det är som att se världen genom ett prisma. Det är helt fantastiskt. Om jag kunde skulle jag inte tveka att byta ut mina ögon mot sådana prismor, säger Cumming.

Mer om: Galax

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer