Kretsen som förstör sig själv

2015-09-15 11:23  
Via en radiosignal kan kretsen med lagrad hemlig information förinta sig själv. Foto: Xerox PARC

Ett nytt chip kan fjärrstyras att explodera och utplåna all lagrad information.

Ett sätt att se till att känslig information som lagrats i en elektronisk krets inte kommer i orätta händer är att helt enkelt förinta den.

Ett sådant chip har utvecklats av forskare vid amerikanska Xerox PARC i samarbete med den militära forskningsmyndigheten Darpa, skriver PC World.

Det är byggt av så kallat Gorillaglas som normalt används i bildskärmar för mobiler och surfplattor. Glaset som avänds för chipet har härdats för att bygga in stora spänningar som gör att det bryts sönder i tusentals små partiklar när det hettas upp.

När Darpa demonstrerade den självförstörande kretsen belystes en fotodiod som slöt en strömkrets som hettade upp ett litet motstånd vars värme fick kretsen att explodera. Men man kan även använda allt från en mekanisk strömbrytare till en radiosignal för att på avstånd kunna förinta kretsens lagrade information.

Den nya kretsen är främst avsedd för högt säkerhetsklassade applikationer där hemlig information som krypteringsnycklar finns lagrade.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer