Kosmos faller ned på jorden

2009-03-11 13:03  
Rymden är full av skrot efter satellitkrocken för en månad sedan. Nu är den första biten på väg mot jorden.

Nu börjar de första delarna av Kosmos att falla ner på jorden. I morgon, den 12 mars, kommer rymdskrotet med namnet 1993-036PX att trilla ner i de tätare luftlagren- Den 28 mars når 1993-036KW atmosfären, följt av 1993-036MC två dagar senare.

Fragmenten, som följs noga av US Strategic Command, är bara någon centimeter stora, vilket gör att de hinner brinna upp innan de når marken. Men än återstår mycket skrot däruppe.

Det var den 10 februari som den ryska, uttjänta satelliten Cosmos 2251 krockade med den hälften så tunga amerikanska satelliten Iridium 33. Kollisionshastigheten var tio kilometer i sekunden och de två kommunikationssatelliterna förvandlades till grus.

Av Kosmos återstår 355 delar synliga med radar och av Iridium återstår 159 delar. Tillsammans med en miljon osynliga bitar svärmar de nu runt jorden på mellan tjugo och hundrasjuttio mils höjs. Kosmos-skrotet är betydligt mer utspritt i rymden än Iridiumdelarna, vilket kan bero på att den ryska satelliten var trycksatt och exploderade vid kollisionen.

Den internationella rymdstationen, ISS, klarar sig ganska bra från rymdskrotet, liksom rymdfärjan STS-119. Det finns annat skräp som utgör en större fara, säger man på Nasa. Mer bekymrad är man över hur rymdteleskopet Hubble ska klara sig. Hubble behöver service från marken inom ett år, men det är oklart om någon rymdfärja vågar närma sig teleskopet genom den rymdhaglet.

Anders Wallerius

Mer om: Cosmos 2251 ISS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer