Fragmenten, som följs noga av US Strategic Command, är bara någon centimeter stora, vilket gör att de hinner brinna upp innan de når marken. Men än återstår mycket skrot däruppe.
Det var den 10 februari som den ryska, uttjänta satelliten Cosmos 2251 krockade med den hälften så tunga amerikanska satelliten Iridium 33. Kollisionshastigheten var tio kilometer i sekunden och de två kommunikationssatelliterna förvandlades till grus.
Av Kosmos återstår 355 delar synliga med radar och av Iridium återstår 159 delar. Tillsammans med en miljon osynliga bitar svärmar de nu runt jorden på mellan tjugo och hundrasjuttio mils höjs. Kosmos-skrotet är betydligt mer utspritt i rymden än Iridiumdelarna, vilket kan bero på att den ryska satelliten var trycksatt och exploderade vid kollisionen.
Den internationella rymdstationen, ISS, klarar sig ganska bra från rymdskrotet, liksom rymdfärjan STS-119. Det finns annat skräp som utgör en större fara, säger man på Nasa. Mer bekymrad är man över hur rymdteleskopet Hubble ska klara sig. Hubble behöver service från marken inom ett år, men det är oklart om någon rymdfärja vågar närma sig teleskopet genom den rymdhaglet.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.