Populärteknik

Kosmiska strålar 100 år

Oscar Larsson, kosmisk stråldoktorand. Foto: Kaianders Sempler

För jämnt hundra år sedan upptäckte den österrikiske fysikern Victor Hess att jorden bombarderades av mystiska partiklar från yttre rymden.

Publicerad

På det 100 år gamla fotografiet ser man honom stående i ballongkorgen, segervisst leende mot kameran. Det är den 12 april 1912, och det kommer snart att inträffa en i det närmaste total solförmörkelse i trakten av Graz. Han heter Victor Hess, en ung lovande österrikisk fysiker, och han ska strax göra en uppstigning i vätgasballong till över fem kilometers höjd. Med sig i ballongkorgen har han tre nyutvecklade elektrometrar av känsligaste sort. Med dem ska han mäta styrkan hos den joniserande strålningen på hög höjd i atmosfären.

Sedan Henri Becquerel närmast av en slump upptäckte radioaktiviteten 1896 hade man upptäckt att radioaktivitet joniserar luften. Den blir en smula elektriskt ledande, något som Pierre och Marie Curie snabbt utnyttjade i sin forskning. Pierre och hans bror Jacques konstruerade en elektrometer för att Marie skulle kunna mäta olika ämnens radioaktivitet, vilket snart ledde till upptäckten av de nya radioaktiva ämnena polonium och radium.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här