Korkskruv sätter fart på vindkraften

2012-04-12 12:47  

Ett spiralformat torn ökar hastigheten på vinden som driver turbinerna.

En idrottsarena i USA har utrustats med en ny typ av vindkraftverk. Ett tolv meter högt spiralformat torn fångar in vinden och riktar den mot fem vindturbiner monterade i tornet. Det gör att vindflödet ökar jämfört med om turbinerna varit fristående.

Förstärkningen beräknas bli omkring 1,5 gånger. Och snabbare vind ökar effektiviteten dramatiskt. En dubblering av vindstyrkan ger exempelvis åtta gånger högre effekt, skriver Cnet.

Det nya patenterade vindkraftverket har konstruerats av mekanikprofessor Majid Rashidi vid Cleveland State University och kan producera 40 MWh/år vilket ungefär motsvarar energiåtgången i fyra amerikanska hushåll.

Men den nya konstruktionen är inte bara till för att öka effekten. I och med att vindflödet förstärks kan kraftverket användas där vindstyrkan normalt inte räcker till för att få snurr på en propeller.

- Det är alltså avsett för platser där vindkraft normalt sett inte kan användas, säger Majid Rashidi till Cnet.

Vindkraftverket som nu snurrar är en prototyp som finansierats av USA:s energidepartement och som kostat omkring sju miljoner kronor att bygga.

Priset för en liknande kommersiell produkt finns ännu inga uppgifter om.

- Men i arbetet med prototypen har jag hela tiden haft tillverkningskostnaden i bakhuvudet för att hålla priset nere, säger Majid Rashidi till Cnet.

Jan Melin

Mer om: Energi Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer