Koreansk månsond på väg – med instrument

Danuri avfyras från Cape Canaveral i Florida. Foto: John Raoux/AP/TT

Sydkorea har skjutit upp sin första månsond som ska ut på ett årslångt uppdrag för att bland annat observera månen. Och spela k-pop.

Sonden ”Danuri” –  en sammanslagning av de koreanska orden för ”måne” och ”njuta” –  satt på en Falcon 9-raket som sköts upp från Cape Canaveral i Florida av Elon Musks rymdföretag Space X strax efter klockan 01 svensk tid, den 5 augusti.

Enligt planen ska den nå omloppsbana runt månen i mitten av december.

”Danuri blir det första steget mot månen och yttre universum”, skriver Sydkoreas vetenskapsdepartement i en tweet med syftning på landets ambitiösa rymdprogram som bland annat inkluderar planer på en bemannad expedition till månen.

Flera instrument med

Space X skriver i ett eget Twitterinlägg att uppskjutningen var lyckad.

Danuri, som totalt väger omkring 678 kilo, kommer under sin expedition att använda sig av sex olika instrument: en magnetometer vars mätningar kan hjälpa forskare att bättre förstå månens magnetfält, en gammastrålspektrometer som forskare bland annat hoppas ska ge en bättre bild av fördelningen av olika element (som järn, titan, uran och torium), ett experimentellt kommunikationssystem och tre kameror.

En av kamerorna, Shadowcam, är utvecklad av Nasa och är tillräckligt känslig för att kunna "se" inuti månens permanent skuggade katrar. Dessa kan potentiellt innehålla vattenis.

Med hjälp av kameror ska man också identifiera potentiella landningsplatser på månens yta.

Ett av de andra instrumenten ska utvärdera störningstolerant, nätverksbaserad rymdkommunikation, vilket enligt vetenskapsdepartementet aldrig prövats tidigare.

Rymdsonden har också i uppgift att försöka etablera förutsättningar för en trådlös internanslutning som ska kunna länka samman satelliter och farkoster. För att testa uppkopplingen kommer Danuri att strömma k-popbandet BTS låt ”Dynamite”.

 – Vi hoppas kunna fortsätta bidra till den globala förståelsen av månen genom det som Danuri har i uppdrag att genomföra, säger en talesperson för Koreas rymdforskningsinstitut till nyhetsbyrån AFP.

Färden är inte rak

Uppskjutningen skedde tillsammans med privatägda Space X, men tidigare i år avfyrade Sydkorea sin egentillverkade trestegsraket Nuri och blev därmed ett av endast en handfull länder som lyckats skjuta upp ett ton nyttolast för egen maskin.

Danuris färd går inte raka vägen till månen. Techcrunch förklarar att sonden först kommer att åka mot solen, innan den i en loop tar sig tillbaka mot sitt slutmål. På så sätt kan Danuri få gravitationshjälp av solen, vilket gör att färden också blir mer bränsleeffektiv.

Danuri har tidigare kallats Korea Pathfinder Lunar Orbiter, KPLO. Det är inte bara Sydkoreas allra första månsond, det blir också landets första uppdrag bortom jordens låga omloppsbanor.

Ny Teknik Redaktionen

Klas Widestrand/TT

Mer om: Månen Sond

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer