Kör ett solo på ingenjörssynten

2009-12-11 15:25  

EMS Synthi från 1972 är tidernas mest ingenjörsmässiga synthesizer. Med en emulator som körs i datorn kan du själv programmera den och spela några klassiska Pink Floydsolon.

De flesta som ser en EMS Synthi AKS gissar nog på ett laboratorieinstrument.

Såväl rattar som reglage, men framför allt matrispanelen och styrspaken, för tankarna till en apparat som kräver ingenjörsexamen.

Men det är en av de klassiska syntarna från 1970-talet.

Den brittiska tillverkaren Electronic Music Studios, EMS, hade flera olika modeller på sitt program. Enligt standardverket ”Vintage Synthesizers” förändrade dessa mer än några andra instrument den brittiska elektronmusiken under 1970-talet.

Ett välkänt exempel är riffet i låten ”On the Run” på Pink Floyds album ”The Dark Side of the Moon” från 1973.

Andra artister som förknippas med EMS-syntarna är Roxy Music, Jean Michelle Jarre, Tangerine Dream, King Crimson och Aphex Twin.

Flera av instrumenten från EMS finns i form av emulatorer som kan köras i en dator. Några är gratis, andra kostar över tre tusen kronor.

Gemensamt för dem är att de används som insticksprogram, VSTi, i ett musikprogram som brukar ha ganska hög inlärningströskel.

Men det finns en emulator som körs helt fristående i en Mac. PC-versionen kommer senare i december. Den är skapad av fransmannen Pierre Couprie och har precis kommit i en ny version som heter ”le Synthé V5”. Det är en kraftigt förbättrad uppdatering av den tidigare V3.2 som har flera år på nacken.

Den nya modellen finns i engratis demoversion som måste startas om var åttonde minut och en köpversion för 100 kronor.

Det som skiljer de analoga modulära EMS-syntarna från de flesta konkurrenter är att programmeringen görs via ett matrisbord. Istället för att dra kablar mellan de olika ljudalstrande och bearbetande enheterna kopplar man ihop dem genom att plugga in små metallstift i matrishålen.

Det tar lite tid att lära sig programmera ”le Synthé V5”. Men med hjälp av den engelska manualen, som förut bara fanns på franska, och de förprogrammerade ljuden går den ända ganska enkelt att lära sig hur Brian Eno fick fram sina klassiska syntljud.

Den som har ett midiklaviatur kan koppla det till datorn, annars finns ett inbyggt virtuellt klaviatur som funkar bäst om det är ljudeffekter man är ute efter. Och det var som en sådan maskin EMS-syntarna blev populära. Som soloinstrument på scen har de aldrig gjort succé.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer