Kopiatorn läcker<br></br> dina hemligheter

2010-04-21 13:48  

En begagnad kopieringsmaskin kan vara en guldgruva för företagsspioner. Kopiatorns hårddisk lagrar kopior av det mesta som skrivits ut.

John Juntunen köpte tillsammans med en reporter från CBS News fyra slumpmässigt utvalda begagnade kopiatorer på ett varuhus i New Jersey för omkring två tusen kronor per styck. Han fraktade hem maskinerna och skruvade bort de hårddiskar som finns i praktiska taget alla moderna kopiatorer för kontorsbruk. På dem finns kopior av de flesta dokument som gått igenom maskinen för att skrivas ut,mångfaldigas, skannas eller faxas.

Med hjälp av programvara som cirkulerar fritt på webben kunde John Juntunen på tolv timmar plocka ut tusentals dokument från de fyra kopiatorerna, skriver CBS News.

En av maskinerna visade sig komma från ett försäkringsbolag i New York. I deras kopiator hittades 300 sidor som innehöll uppgifter om olika personers receptförskrivningar, cancerdiagnoser och laboratorierapporter.

På en av de andra hårddiskarna fanns listor över personer som skulle granskas i en drograzzia från Buffalo Police Narcotics Unit.

John Juntunen driver företaget Digital Copier Security som säljer programvara som kan radera kopiatorernas hårddiskar och har undersökt många begagnade kopieringsapparater.

– Den typ av information vi hittat i maskinerna, som socialförsäkringsnummer, födelseattester, bankkontoutdrag och deklarationsblanketter kan vara mycket värdefull och en guldgruva i orätta händer, säger John Juntunen till CBS News.

”Har företagen misslyckats med att informera allmänheten om de potentiella riskerna med kopiatorer”, frågar CBS News reporter Ed McLaughlin som är vd för kopiatortillverkaren Sharp Imaging.

– Ja, industrin har i stort sett misslyckats med det, svarar han.

För två år sedan gjorde Sharp en enkät som visade att 60 procent av amerikanerna inte visste att kopiatorer sparade sina dokumentbilder på hårddisk.

Men tillverkarna är givetvis medvetna om problemet och alla de stora märkena erbjuder säkerhetsverktyg för exempelvis kryptering till sina produkter, skriver CBS News.

Sharp har bland annat en produkt för omkring tre tusen kronor som automatiskt raderar bilddokument från kopiatorernas hårddiskar.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer