Köp prylar som flugit till månen

2011-09-02 12:12  

På en unik auktion säljs föremål från Apolloprojektets rymdfärder till månen. Vad sägs om en flaska astronautsvett?

Nu finns chansen för rymdentusiaster att bli ägare av historiska rariteter.

På en auktion i USA som startar 15 september ska det säljas massvis med rymdprylar. Bland annat föremål som färdats med Apollo 11 som var först med att flyga en människa till månen 1969.

De flesta av prylarna fanns bara ombord på kommandomodulerna som snurrade runt månen. Men ett objekt som verkligen varit på månen är en bibel i form av en mikrofilm. Den fanns ombord på Apollo 12 och Apollo 13. Men det var först med Apollo 14 som bibeln fick följa med till månens yta 5 februari 1971 i astronauten Edgar Mitchells väska.

Utropspriset för bibeln är satt till 5 000 dollar av auktionsfirman RR Auction.

Ett annat lite mer spektakulärt objekt är en liten glasflaska. Den innehåller kondensvatten från Apollo 11 och består alltså av utandningsluft och andra utdunstningar från de tre astronauterna som genomförde den första månlandningen.

Bland rariteterna som ska ropas ut finns även en medalj som Buzz Aldrin hade med sig på månfärden. Efter återkomsten till jorden skickades den tillbaka till präglaren som skrev in datum för avfärd, månlandning och återkomst till jorden.

En färdplan från Apollo 11 som signerats av Buzz Aldrin är ett av många dokument som finns med på auktionen.

Ett av de få föremålen som hämtats från själva Apollo 11-farkosten är några metallremsor från värmeskölden på kommandomodulen som plumsade ner i havet 24 juli 1969. De ropas ut för 200 dollar på auktionen som pågår till 22 september.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer