Köp en stjärna med Google Sky

2009-02-05 09:46  
Kepler förbereds för uppskjutning

För åttio kronor kan du nu köpa galaxens billigaste tomtmark. Pengarna går till forskare som söker avlägsna planeter med förutsättningar för liv.

Google Sky är inte bara en stjärnkarta i datorn. Programmet har blivit en motor för forskningsanslag, om än i liten skala. Astronomerna bakom The Pale Blue Dot Project samlar nu pengar inför uppskjutningen av NASA:s satellit Kepler, som lämnar jorden i mars.

Den som vill adoptera en stjärna använder Google Sky för att välja sitt investeringsobjekt, och gör sedan en donation för tio dollar genom webbplatsen för The Pale Blue Dot Project. Pengarna går till analys av de enorma mängder data som kommer att levereras av teleskopet Kepler under de kommande åren. Donatorn får ett diplom och kanske viss ära och berömmelse om just den egna stjärnan visar sig ha en planet som motsvarar Jorden, Mars eller Venus.

Keplers uppgift är att spana på de 100000 stjärnorna i konstellationen Cygnus, där den närmaste ligger 11,4 ljusår från oss. Teleskopets fotometer ska under 6 år söka planeter genom att registrera de skuggor som skapas när de passerar sina hemmastjärnor.

The Pale Blue Dot Project är en del av White Dwarf Research Corporation, en internationell sammanslutning av astronomer som vill organisera och sponsra den senaste forskningen med de nyaste teleskopen. Problemet för den moderna astronomin är inte bara att bygga mer kraftfulla teleskop, utan också att få nog med resurser att analysera de insamlade dataströmmarna. Även om Kepler bara granskar himlavalvet under några få år kommer det att krävas decennier av kostsam forskning innan materialet har uttömts.

Ett par hundra entusiaster har redan köpt stjärnor, men det finns fortfarande möjlighet att investera i nästan hela konstellationen Cygnus för omkring 8,3 miljoner kronor. Tomtmarken är alltså otroligt billig, men frågan är vad utomjordingarna säger när du knackar på med ditt kontrakt.

Niklas Dahlin

Mer om: Nasa Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer