Köp dig en riktig <br/>Yellow Submarine

2010-08-16 10:09  
U-båten för privatbruk kostar 15 miljoner kronor.

En liten gul ubåt för privatbruk dyker till 300 meter där den kan stanna i sex timmar. Men den är ganska dyr.

Först kom Beatleslåten ”Yellow Submarine” 1966. Sedan följde den tecknade filmen som på svenska fick det egendomliga namnet ”Gul gul gul är vår undervattningsbåt”. Nu finns den gula farkosten som en riktig u-båt med plats för två personer.

Den heter The Personal Submarine och dyker ner till 300 meter där den kan glida omkring i upp till sex timmar. Maxfart är tre knop och energin kommer från två batteripaket med spänningen 120 V respektive 24 V. De driver bland annat de fyra elmotorer på vardera tre hästkrafter som ger fart framåt och vertikalt.

För att man ska kunna utforska vrak och korallrev nere i mörkret är u-båten försedd med fyra halogenlampor på 150 W.

Den genomskinliga huven som ska ge god sikt är tillverkad av sju centimeter tjock akrylplast.

Men den drygt tre meter långa båten som väger tre ton är tämligen dyr, omkring 15 miljoner kronor hos säljaren Hammacher Schlemmer. Men då ingår en omfattande utbildning och ubåten är i USA godkänd som undervattensfarkost som får ta passagerare av American Bureau of Shipping.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt