Kontrollerad bubbelbildning ger mer elkraft

2015-10-30 11:16  
Genom att variera spänningens polaritet i värmelementen som får vattnet att koka kan bubbelbildningen styras vilket kan öka effektiviteten av värmetransporten mellan kokkärl och vatten. Foto: MiT

En ny metod för att styra hur bubblor bildas i kokande vatten kan öka kraftverkens effektivitet.

Kokande vatten är basen för att driva elturbinerna i de flesta av världens kraftverk. Men bubblorna som bildas godtyckligt och slumpartat stör värmetransporten mellan kokkärlet av metall och vattnet.

Men nu har forskare vid MIT i USA utvecklat en metod där de kan styra bubblebildningen vilket kan förbättra effektiviteten i så väl kraftverk som kylanläggningar, skriver MIT på sin sajt.

Vattnet får en tillsats av en så kallad surfaktant vilket är ett ämne som kan modifiera ytspänningen.

Surfaktantens molekyler kan laddas elektriskt och när en elektrisk spänning används för att värma kokkärlets väggar kan de antingen dra till sig eller stöta bort molekylerna beroende av spänningens polaritet. Vid avstötning ökar bubbelbildningen medan attraktion minskar mängden bubblor.

Genom att variera polariteten kan då forskarna styra bubbelbildningen till en nivå som är optimal för värmetransporten mellan kokkärl och vatten.

Nu hoppas forskarna på en fullskalig anläggning där de kan visa att fördelarna med metoden uppväger kostnaderna för att installera tekniken.

Jan Melin

Mer om: energibesparing

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer