Konstgjort rymdplasma ger bättre radiokommunikation

2016-08-23 10:28  
Plasmat ska genereras av stora svärmar med minisatelliter. Foto: All Over Press & Nasa

Amerikanska militären vill skapa ett plasma i jonosfären som ska förbättra radiotrafiken.

Alla radioamatörer vet att nätterna är bästa tiden för att lyssna efter avlägsna radiostationer. Då tätnar plasmat i jonosfären och reflekterar utsända radiovågor till jorden mycket bättre än på dagen.

Nu vill US Air Force skapa ett konstgjort plasma i jonosfären för att förbättra radiokommunikationen över långa avstånd, skriver New Scientist.

Tanken är att sända upp stora svärmar av minisatelliter, så kallade Cubesats, som ska sprida joniserad gas i jonsfären.

För att utveckla teknik för detta har militären kontrakterat tre forskargrupper som ska granska och utveckla olika metoder för att minisatelliterna ska kunna generera plasma.

Det bästa förslaget ska sedan testas i vacuumkammare på jorden och senare i rymden.

Ett sätt att skapa plasmat innefattar användningen av kemiska reaktioner för att hetta upp en metall över dess kokpunkt. Den gasformiga metallen ska då reagera med atmosfärens syre för att bilda plasmat.

I en annan metod kan man snabbt hetta upp en metallbit genom att detonera en liten bomb och omvandla explosionen till elektrisk energi. Då kan formen på plasmamolnen styras genom variationer i hur explosionen alstras.

En expert som intervjuats av New Scientist tror att en av de stora svårigheterna blir att kunna generera tillräckligt med kraft i de små satelliterna för att producera joniserad gas.

Ett annat problem blir att kunna kontrollera hur plasmat sprids när det släpps ut.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer