Konstgjort berg kan skapa regn

2016-05-09 13:46  
Konstgjorda berg kan skapa regnmoln som ger vatten till torra ökenområden. Foto: Alamy

Nu studeras möjligheten av att uppföra ett berg där regnmoln bildas och ökar tillgången på färskvatten.

Myndigheterna i Förenade Arabemiraten vill uppföra konstgjorda berg för att skaffa mer sötvatten till det torra ökenlandet där det normalt bara regnar några få dagar per år, skriver Arabian Business.

Tanken är att fuktig luft blåser in från havet och drivs uppåt av de lutande bergssidorna. När luftmassorna stigit till höjder där temperaturen är sval kondenseras fukten till vattendroppar som då kan falla som regn över berget där vattendropparna samlas in och leds neråt i stora rör.

För att utvärdera möjligheten samarbetar myndigheterna med National Center for Atmospheric Research, NCAR, i USA som ska lämna sin första rapport om projektet i sommar.

Det som forskarna bland annat undersöker är hur högt berget måste vara och vilken lutning det ska ha.

En liknande studie för Nederländerna har visat att ett berg som ska skapa regn där bör vara omkring 2 000 meter högt vilket skulle kosta omkring motsvarande 2 000 miljarder kronor, skriver The Washington Post.

Andra föreslagna möjligheter att skaffa färskvatten till Förenade Arabamiraten är att bygga rörledningar till Pakistan eller frakta stora isberg från Arktis.

Redan nu används så kallad molnsådd där kemisk besprutning i luften påverkar de fysikaliska processerna i ett moln så att det avger nederbörd.

Enligt Arabian Business gjordes 186 sådana försök i Förenade Arabemiraten förra året till en kostnad av motsvarande omkring 4,5 miljoner kronor.

Vid ett regnväder i mars 2015 föll 275 mm regn under 24 timmar som delvis orsakades av molnsådd, skriver The Washington Post.

Så skapas regn över berg. Bild:Alexander Bolonkin

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer