Konstgjord "stjärna" ska lysa starkast

2016-03-01 13:17  
Den 16 kvadratmeter stora pyramiden ska lysa klarast av alla "stjärnor". Foto: Cosmo Mayak

Ryska tekniker ska sända upp en pyramidformad reflektor som ska bli den ljusstarkaste stjärnan på himlen.

Sirius är vid sidan av solen den starkast lysande stjärnan sett från jorden. Men redan i sommar får den konkurrens. Det är ryska tekniker och rymdentusiaster som ska skicka upp den pyramidformade reflektorn Mayak vars sidor mäter 16 kvadratmeter. Den ska placeras i en bana runt jorden på 600 km höjd där den alltid är solbelyst och ska kunna ses från hela jorden. Enligt projektets webbplats ska Mayak då bli den starkast "lysande stjärnan" på natthimlen.

Det reflekterande skiktet är tillverkat av en polymerfilm som är 20 gånger tunnare än ett mänskligt hårstrå, skriver Daily Mail.

För att finansiera Mayak har utvecklarna vänt sig till Boomstarter som är en rysk motsvarighet till Kickstarter där allt nödvändigt kapital nu samlats in. Projektet stöds även av den ryska rymdflygstyrelsen Roskosmos som bekräftat möjligheten att ta med den konstgjorda stjärnan ombord på raketen Soyuz-2 som ska skjutas upp i sommar.

För att det ska bli lätt att hitta Mayak finns en mobilapp för iOS och Android.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt