Konsten att kommunicera med utomjordingar

2003-03-04 23:00  

Kosmiska kontaktannonser

Om ni fick ett brev med ovanstående lydelse, skulle ni då begripa vad där stod? Detta vykort postades 1972, och medföljer rymdsonden Pioneer 10 (se sidan 15) på väg mot stjärnorna.


I Robert Zemeckis film "Contact" från 1997 får en ung radioastronom (spelad av Jodie Foster) plötsligt in en serie mystiska signaler från yttre rymden. Först kommer ett tut. Sedan två. Så tre, och därefter fem, sju, elva, tretton, sjutton, tjugotre etcetera. Någon där ute sänder en primtalstabell. Naturligtvis är det utomjordingar som försöker få kontakt. Det blir stort ståhej, och i filmen upptäcker man snart att signalen dessutom innehåller en mängd annan information, bland annat en ritning på en maskin som transporterar hjältinnan till en avlägsen planet i konstellationen Vega. Det hela är mycket spännande, om än lite fånigt.

Jodie Foster får kontakt i Contact.
De flesta forskare som seriöst grubblat över hur man skulle kunna kommunicera med eventuella utomjordiska varelser brukar hävda att det är genom matematiken vi måste börja. Talen är universella, säger man. De är inbyggda i själva världsalltet. Hur mycket som än skiljer oss från utomjordingarna har vi talen gemensamma. Kanske det, men räcker det? Nej säger Seti. Matematiken saknar nämligen känslor. Och känslor är en fundamental och omistlig del av kommunikation. Får vi kontakt med utomjordingar kommer det första budskapet som Seti vill få fram vara av rent känslomässig art. Det gäller att förklara att vi människor är snälla och inte vill något ont.

Därför måste vi tänka större, och mer förutsättningslöst, säger Seti och arrangerar den 23-24 mars ett internationellt symposium i Paris. Folk från de mest skilda discipliner har bjudits in: fysiker, konstnärer, filosofer, musiker, antropologer, dansare, lingvister, astronomer, psykologer, etologer, biologer, matematiker, ekologer, forskare i artificiell intelligens etcetera.

Talesmän för Islam, kristendomen och judendomen kommer att belysa problematiken ur ett religiöst perspektiv. För varför skulle inte också utomjordingarna ha ett andligt liv?

Experter på djurens kommunikation kommer också att delta. Det är ju faktiskt bara sedan 40 000 år som människan kunnat tala, om man får tro forskarna. Under en stor del av människans historia har hon bara kommunicerat med hjälp av grymtningar, ungefär som kor eller fåglar.

Helprilligt, säger kritikerna, och hävdar att vi borde vara mycket försiktiga med att ropa efter svar ut i rymden. Är det verkligen klokt att, som föreslagits, skicka ut människans genetiska kod? Även om mänskligheten skulle ha de bästa avsikter - vilket är minst sagt tveksamt - så är det inte säkert att utomjordingarna präglas av någon som helst altruism. De kanske bara betraktar oss som mat.

PS: En rad sammanfattningar av diskussionsunderlag finns på
http://publish.seti.org/art_science/2003

Mer om Seti och filmen Contact finns på
http://www.nyteknik.se/efterjobbet/seti-99-17.pdf

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer