Komponera på webben

2009-05-15 13:55  
Inmatningen av noterna kan göras från datorns tangentbord. (Klicka för större bild)

Ett fullfjädrat notskrivningsprogram finns nu som en gratis webbtjänst. Komponerandet kan göras direkt från datorns tangentbord.

Många notskrivningsprogram är ganska dyra och tar lite tid att lära sig.

Men det nya Noteflightär både gratis och ganska lätt att komma igång med.

Dessutom är det i form av en webbtjänst så det krävs ingen programinstallation.

Inmatningen av noter, pauser, tempobeteckningar, tonart, instrumentval och allt annat som krävs i ett notblad görs med musen eller direkt från datorns tangentbord.

Allt eftersom kompositionen växer fram kan man provlyssna på resultatet och välja olika instrumentljud.

Sedan kan man välja att spara sitt verk i lite olika format. Exempelvis som notblad som lagras hos Noteflight. Då kan man välja att även andra användare får tillgång till noterna. Den möjligheten kan användas av exempelvis lärare som vill kommunicera med sina elever eller av en musikgrupp som kanske komponerar kollektivt på distans.

Noterna kan även exporteras i formatet MusicXML så det kan öppnas i andra noteringsprogram.

Kompositionen kan även sparas som en vanlig ljudfil med syntetiserade instrumentljud eller i midiformatet för syrning av elektroniska instrument.

Bakom notskrivningsprogrammet står företaget Noteflight LLC i Cambridge i USA. Grundarna av det är själva musiker som, enligt sin webbsajt, ansåg att de notskrivnings- och kompositionsprogram som finns idag är lite gammalmodiga och inte utnyttjar de tekniska möjligheter som finns. Speciellt inte den community som webben erbjuder.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer