Komet rena stinkbomben

2014-10-24 06:15  
Hästpiss och ruttna ägg luktar en viss komet i rymden.

Som en blandning av ruttna ägg och hästkiss, med ett stänk av alkohol och bittermandel därtill. Så beskrivs det doftspår som en europeisk rymdsond uppmätt på den första komet som jagats ifatt av mänskliga forskare.

Som en blandning av ruttna ägg och hästkiss, med ett stänk av alkohol och bittermandel därtill. Så beskrivs "parfymen" från den första komet - solsystemets uråldriga vandrare - som forskare från Tellus lyckats komma riktigt nära.

– Om du kunde lukta på kometen skulle du förmodligen ångra dig, heter det i ett torrt meddelande på den europeiska rymdagenturen ESA:s nätplats.

Efter sex miljarder kilometers jakt nådde rymdsonden Rosetta i augusti ifatt kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko, som kretsar kring solen drygt vart sjätte år. Ett av de första fynden är ett "ganska starkt" doftspår av bland annat ammoniak, metan, svavelväte, blåsyra och formaldehyd, uppger Karin Altwegg, chefsforskare för det mätinstrument som registrerat den kosmiska cocktailen.

I november ska en robot försöka landa på kometen, som är formad som en fyra kilometer hög röksvamp.

Mer om: Komet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer