Kolla in världens lokaltrafik

2015-05-21 14:03  
Foto: GeOps

En ny karttjänst visar var bussar och tåg just nu befinner sig runt om i världen.

Det tysk-schweiziska it-företaget Geops har i samarbete med universitetet i Freiburg utvecklat den interaktiva karttjänsten Worldwide Transit Tracker som visar lokaltrafiken i många länder runt om i världen. På kartan rör sig de olika transportmedlen som bussar, tunnelbana, tåg och båtar i form av små prickar som visar var fordonen just nu befinner sig.

Informationen bygger på General Transit Feed Specification, GTFS, som är en internationell standard för information om lokaltrafik.

På många platser visas positionerna i realtid och där den informationen saknas är fordonens aktuella plats beräknad via befintliga tidtabeller.

Sverige är väl presenterat i karttjänsten och visar tillgänglig lokaltrafik i de flesta större orter.

I kartan kam man klicka på lämplig prick så öppnas en aktuell tidtabell för just den buss-, tåg- eller spårlinjen.

Även den som inte har någon direkt nytta av informationen kan tycka det är fascinerande att granska hur de allmänna transportmedlen är utbyggda och rör sig i olika länder och städer.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer