Kolla in legobilen – med över en miljon bitar

2018-08-30 15:44  

Glöm simpla modeller och andefattiga byggprojekt. Här är en Legobil som får alla andra att blekna. För det tog över 337 arbetsveckor för att fejk-Bugattin skulle bli verklighet.

För vissa är bara tanken på att behöva bygga ihop en Lego-borg med hundratals bitar rena mardrömmen. Men det är inget mot vad det danska företaget själva har gett sig på. De har byggt en fullskaleversion av en Bugatti Chiron i tekniklego. Men inte nog med det – bilen är fullt körbar.

Enligt Lego tog hela processen, från tanke till att monsterbilen sattes i rullning, endast 13 500 timmar. Alltså lite drygt 337 arbetsveckor. Det hela påbörjades i juni 2017 och i början av mars började man trycka ihop delarna. Totalt rör det sig om över en miljon olika bitar.

Självklart är inte alla delar tagna direkt från varuhyllan. Vissa komponenter var man tvungna att specialbygga. Bland annat har bilen en ram i stål för att hålla upp de över 1,5 ton som all plast väger. Där till krävdes det batterier, lite snitsiga 3d-utskrifter samt ett par äkta Bugatti-hjul.

Intressanta saker som man lyckades få till är att dörrarna är öppningsbara, bakspoliern går att fälla upp/ner, hastighetsmätare samt en ratt som går att plocka av.

Inte bara ögonfallande

Men de nöjde sig inte med att bara bygga en bil. Nej, den skulle rulla också.

För att göra detta till verklighet krävdes det två tusen Lego-motorer i en jättelik seriekoppling och de 24 motorpacken har en sammanlagd systemeffekt på 5,3 hästkrafter – i varje fall i teorin.

Som grädde på moset lyckades man även övertyga Bugattis testförare, Andy Wallace, att sätta sig bakom ratten. Men till skillnad från originalbilens topphastighet på över 400 km/h klarade danskbygget av att toppa 20 km/h – men under perfekta förhållanden ska den kunna nå 30 km/h.

– Att få köra Lego Chiron var en häftig upplevelse som jag verkligen njöt av. Jag hade aldrig kunnat tro att jag en dag verkligen skulle få köra en äkta Lego-bil, säger Wallace i ett uttalande.

I en video ges bevis på att bygget rullar, och för de som vill se det med egna ögon så kommer Lego visa upp sin Bugatti på italienska Grand Prix på Monza.

Bugatti Chiron i tekniklego

- Över 1 000 000 Legobitar

- 339 olika typer av Lego Technic-delar

- Inget lim har använts i byget

- Total vikt på 1,5 ton

- Motorn innehåller 2 304 Legomotorer, 4 032 Technic-kugghjul, 2 016 Technic-axlar

- Teoretisk prestanda på 5,3 hästkrafter

- Uppskattat vridmoment på 92 Nm

- Fungerande bakre spoiler och fungerande hastighetsmeätare

- 13 438 mantimmar lagda i utveckling och bygge

Felix Björklund

Mer om: Lego Bugatti

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer