Kolla flygtrafiken live i Google Earth

2010-05-05 15:37  

Flygtrafik över Centraleuropa kan nu granskas i Google Earth. Flygplanens rutt och aktuell position uppdateras var tionde sekund.

Med hjälp aven fil som hämtas på webbenvisas flygtrafiken över Schweiz och delar av Centraleuropa i Google Earth.

De olika planens rutt och nuvarande läge visas som linjer där färgen visar flyghöjd över marken. För att lättare se var flygplanen befinner sig projiceras rutten uppe i luften som en grå skugga på marken. En smal vit linje mellan markposition och flygplanet gör det ännu enklare att lokalisera planets läge.

Projektet bakom flygtrafiksinformationen i Google Earth heter ”Real-time Air Traffic in 3D” vid Zurich University i Schweiz. Flygplanens position fås via en antenn på universitetets tak som är kopplad till en radiomottagare för flygövervakningssystemet Automatic Dependent Surveillance Broadcast.

Syftet är att demonstrera att Google Earth tillsammans med datorprogrammet Matlab kan användas för att visualisera flygdata. Det handlar alltså inte om en tjänst som ger en komplett bild av Europas luftrum.

Enligt projektets webbplats ska respektive flygplan visas som en realistisk 3D-modell i Google Earth.

Men när Ny Teknik testade tjänsten framträdde inga flygplansmodeller.

En gissning är att den funktionen tillfälligt stängts av på grund av hård serverbelastning. Ett ganska vanligt fenomen när nya tjänster för Google Earth introduceras och blir allmänt kända.

- - - -

Den nya funktionen i Google Earth bygger på samma data som används i den svenska sajten Flightradar24.com och den franska Radarvirtuel.com.

Läs Ny Tekniks artikel om sajterna här .

Och se en video från Flightradar24 som visar hur flygtrafiken kom igång efter flygstoppet för ett par veckor sedan. (Reds anm).

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer