Kolkraften på tillbakagång

2015-09-29 14:01  

För första gången ger förnyelsebar energi mer el än kolkraften i Storbritannien.

Under andra kvartalet 2015 kom 25 procent av all brittisk el från sol, vind och biobränslen. Det är första gången de förnyelsebara energislagen är större än kolkraften som gav 20 procent av elektriciteten vilket framgår av ny statistik från det brittiska energidepartementet.

Men största elproducent är fortfarande de gaseldade kraftverken som har 30 procent av totalen medan kärnkraften kommer på tredje plats med 21 procent.

Jämfört med andra kvartalet 2014 har den förnyelsebara energin ökat med 51 procent där solkraften har utvecklats mest och ökat sin elproduktion med 115 procent, bland annat beroende av ovanligt många soltimmar.

Det ledde till att kolkraften minskade sin andel från 28 procent till 20 procent och enligt en rapport från Goldman Sachs kommer kolkraften globalt att minska successivt under kommande år från toppnoteringen 2013.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer