Koder som kopplar<br></br> boken till webben

2009-10-28 12:34  

Med en grafisk kod som mobilen läser av kopplas bilder i en ny bok till information på webben.

När man ser en förförisk bild av en till synes paradisisk sandstrand från det planerade semestermålet vill man gärna veta exakt var den ligger.

Finns bilden i en tidningsannons är sannolikheten att hitta stranden ganska liten. Är det en reseguide man bläddrar i ökar chansen. Kanske finns ett namn på platsen.

Men den som läser den nyutkomna boken ”Earthbound: A Rough Guide to he World in Pictures” från Rough Guides behöver inte fundera var de 250 praktfulla bilderna är tagna. Har man sin mobil eller dator i närheten av boken lotsas man snabbt till en webbsida där en karta pekar ut den exakta positionen.

Vid varje bild finns en kod i form av en grafisk symbol. Riktar man mobilens eller datorns kamera mot den så öppnas en webbläsare med Google Maps där både kartor och satellitbilder visar världen.

Tekniken som används är QR-kod som liknar streckkoder, fast i två dimensioner.

Tekniken har funnits i femton år och används flitigt i Japan där den har sitt ursprung.

Det har gjorts åtskilliga försök att introducera QR i USA och Europa, men utan någon större framgång. För ett år sedan lanserade Aftonbladet stort så kallade taggar där QR-koder i tidningen kopplar mobilen till webben. Men idag finns de bara sparsamt i tidningen.

Att QR nu dyker upp i en bok handlar inte om någon större lansering av tekniken.

– Vi testar men har inga konkreta planer på att integrera QR i fler guideböcker innan standarden har blivit mer accepterad, säger Scott Stickland, som är designchef på Rough Guides, till Technology Review.

Men han har ändå stora förhoppningar om framtida QR-taggade böcker.

– Då kan man sitta på hotellrummet med sin guidebok och skanna in koder som sparas i mobilen. Sedan kan men ge sig ut och ha kartor, adresser, ljudfiler och annan information i sin mobil, säger Scott Stickland.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer