Knäcker du den brittiska spionkoden?

2011-12-02 10:24  

Den brittiska spionmyndigheten MI5 har publicerat en platsannons i form av ett krypto. Den som löser det lotsas vidare till ett ansökningsformulär.

På den anonyma sajten ”canyoucrackit.co.uk” möts besökaren av ett fönster med 160 teckenpar. Det är ett krypto från brittiska Government Communications Headquarters, GCHQ, som är en myndighet hos underrättelsetjänsten MI5. Den sysslar främst med signalspaning och har sin motsvarighet i svenska Försvarets radioanstalt, FRA.

Den som lyckas knäcka koden hittar ett lösenord som matas in på kryptots webbplats.

Det leder vidare till en webbsida där man gratuleras till att ha löst kryptot och en uppmaning att söka jobb som går ut på att bekämpa terrorism och cyberhot.

Det aktuella jobbet benämns som ”Cyber Security Specialist” med en månadslön på upp till 28 000 kronor.

– Målgruppen för jobbannonsen är de som vanligtvis inte lockas av traditionella rekryteringsmetoder och kanske inte ens känner till att vi erbjuder den här typen av jobb, säger en talesperson för GCHQ till The Telegraph.

– Av tradition är det främst akademiker som anställs i organisationen. Men då hoten mot IT-systemen ständigt växer är det viktigt för GCHQ att erbjuda självlärda kodknäckare och hackare en möjlighet att söka jobb hos oss.

Totalt ska GCHQ anställa 35 spioner under de närmaste månaderna.

Länken till den ”kryptiska” platsnnonsen har spritts via sociala medier, bloggar och olika forum på nätet.

I några av dessa pågår livliga diskussioner om hur kryptot ska lösas.

Här hittade Ny Teknik webbadressen till den sida som egentligen bara är ämnad för dem som lyckats knäcka den hemliga koden.

VARNING: Här kan du se:

Läs mer: Den hemliga koden

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer