Klossar lär barn programmering

2013-11-28 09:35  

Med olika klossar som placeras på en bräda programmeras en liten robot att köra omkring på golvet.

Primo är en ny leksak som ska lära barn grundläggande programmering. De behöver inte ens kunna läsa för att få en förståelse för logiken i ett datorprogram.

Små klossar med olika färg och form placeras efter varandra i fack på locket till en låda. Sekvensen av klossar blir då ett program som får en liten fjärrstyrd robot att köra omkring på golvet. Koderna som byggts in i klossarna är "kör framåt", "sväng höger", "sväng vänster" och "funktion".

När programmet når den gröna funktionsklossen anropas en subrutin med nya körinstruktioner för roboten. Se bilden i högerspalten för ett exempel.

Elektroniken i Primo är byggd runt mikrokontrollern Arduino och all programvara tillsamman med dokumentation om hårdvaran ska släppas som öppen källkod.

För att få in pengar för kommersialisering av projektet har de brittiska utvecklarna vänt sig till Kickstarter där de just nu fått in ungefär hälften av de 375 000 kronor som behövs.

De som gör en förbeställning av Primo får betala motsvarande 1 700 kronor för en byggsats. Färdigbyggd kostar den 2 100 kronor. De första leveranserna är planerade till augusti 2014.

<iframe width="468" height="351" src="http://www.kickstarter.com/projects/1039674461/primo-teaching-programming-logic-to-children-age-4/widget/video.html" frameborder="0" scrolling="no"> </iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer