Klockan som visar en sekunds fel på tre miljarder år

2010-02-09 11:31  

Ett nytt atomur är dubbelt så exakt som tidigare klockor. <br></br>Det kan leda till mycket bättre GPS-tjänster.

Om världens mest exakta klocka hade startats när universum skapades hade den idag bara visat fel på högst fyra sekunder.

Det är forskare vid USA:s nationella standardiseringsinstitut Nist som byggt ett nytt atomur.

På 3,7 miljarder år är felvisningen högst en sekund, enligt ett pressmeddelande från Nist.

Det gör att klockan är dubbelt så exakt som tidigare ur och 40 gånger mer exakt än de cesiumur som idag används för att definiera tiden.

I det nya uret detekteras energinivån i en ensam aluminiumatom med teknik lånad från experiment med kvantdatorer. Därför är den officiella beteckningen på uret Quantum-Logic Clock.

Den elektriskt laddade aluminiumatomen som används vibrerar med tio upphöjt till 15 svängningar per sekund. Men hur många gånger den nya klockan tickar per sekund kan forskarna inte uttala sig om. Anledningen är att definitionen av en sekund baseras på den långsammare cesiumklockan som helt enkelt inte kan mäta precisionen i en mer exakt tidmätare.

Idag finns inga planer på att använda aluminiumklockan för en ny internationell tidstandard. För att det skulle bli möjligt måste klockans tickande kunna distribueras till olika länder runt om i världen. Det görs normalt via optiska kablar men de klarar bara av att överföra den nya klockans frekvens på avstånd upp till tio mil, skriver Wired.

Men det nya uret kan komma till hjälp för att besvara frågor om fysikaliska konstanter som ljushastigheten i vakuum eller Plancks konstant.

Dessutom finns mer praktiska tillämpningar som att öka precisionen i GPS-systemet. Det behövs för att exempelvis låta flygplan landa helt automatiskt.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer