Klimatpolitik som action

2006-01-31 23:01  
Hur ska det gå?

Striden om klimatförändringens vara eller inte vara förs nu även på bokhandelsdiskarna. Två färska bästsäljande technothrillers med klimatpolitiken som tema tar diametralt olika ståndpunkter i debatten.

De brukar kallas "technothrillers" - hudknottrande historier i gränslandet mellan agentromaner och science-fiction. Det som skiljer en technothriller från en vanlig actionroman är den roll som spetsteknik och vetenskapliga genombrott spelar i intrigen.


Michael Crichton, amerikansk succéförfattare.
Störst bland moderna technothrillerförfattare är sedan länge amerikanen Michael Chrichton (uttalas Krajton). Han slog igenom internationellt på 1970-talet med "The Andromeda Strain" (Hotet från rymden), en ruskig bioteknikhistoria om en flitigt muterande organism från yttre rymden som hotade mänsklighetens fortlevnad ända till bokens sista sidor.

Riktigt känd blev Crichton sedan med "Jurassic Park", berättelsen om miljonären som klonar fram dinosaurier ur DNA från 100 miljoner år gamla insekter, fångade i bärnsten. Steven Spielberg gjorde boken till en av 1990-talets största filmsuccéer.

En av hans bättre böcker är "Timeline", en fantasifull tidsresethriller från 2002. Här diskuteras möjligheten att starta tidsturism, där förmögna resenärer erbjuds besöka Frankrike under hundraårskrigen och följa krigshändelserna från specialbyggda läktare. Det hela är andlöst spännande.


State of Fear, 750 sidor, 7 pund.
Nu har Crichton slagit till igen. En av de internationella bästsäljarna på bokhandelsdiskarna i New York, Paris, Frankfurt och London är "State of Fear", en drygt 700 sidor tjock pocket innehållande en miljöthriller i bästa James Bondstil. Här består skurkarna av Greenpeaceaktivister och hjältarna av ädla vetenskapsmän, sköna damer och hemliga agenter. Som tidsfördriv och sömnpiller står den sig hyggligt.

Nu är det dock inte bokens eventuella litterära förtjänster som är det intressanta, utan dess politiska budskap. Crichton har nämligen valt att dra en lans för president Bush amerikanska (brist på) miljöpolitik.

På de sidor där för ögonblicket bokens hjältar inte svävar mellan liv och död passar Crichton på att hålla uppbyggliga föredrag om hur det egentligen förhåller sig med klimatet och jordens tillstånd. Det visar sig då, till läsarens förvåning, att Crichton helt håller med den danske statistikern Bjørn Lomborg. Denne hävdar i sin bok "The Sceptical Environmentalist" (se Ny Teknik 2004:44, www.nyteknik.se/art/37145) att miljörörelsen pratade strunt, att det inte finns någon växthuseffekt eller klimatförändring, att Kyotoprotokollet bara är nys, haven mår bra och att situationen för jordens befolkning aldrig varit bättre än nu.

Efter en rafflande upplösning där miljöterroristerna av någon outgrundlig anledning försöker sätta igång en tsunami av gigantiska mått som ska spola bort Los Angeles kan rättvisan, i form av den amerikanska miljöpolitiken, äntligen segra.

Frank Schätzing, årets tyska succéförfattare.
Foto Hajo Neubert
I Tyskland heter den stora bestsellern just nu "Der Schwarm", vilket kan översättas som "Svärmen" eller "Stimmet". Det här är en ännu tjockare (1000 sidor) och om möjligt ännu mer rafflande bok, skriven av en ung författare och oceanograf vid namn Frank Schätzing. Likt Crichton låter Schätzing en del av sina romanfigurer (de som är disputerade) hålla föredrag om miljöpolitik för läsaren samtidigt som han låter ödeläggande tsunamis och andra katastrofer drabba mänskligheten.

Der Schwarm, 1000 sidor, 10 euro.

Trots likheterna är skillnaderna mellan böckerna avsevärda. Enligt experterna i "Der Schwarm" är världshaven överfiskade, tinande metanhydrat på kontinentalsockelbranterna hotar att få växthuseffekten att skena, jöklar och polarisar smälter och Golfströmmen stannar. Sist, men inte minst, är det den amerikanska regeringens handgångna lakejer - i boken ledda av superskurken Judith Li, en lätt maskerad Condoleeza Rice - som utgör det verkliga hotet för mänsklighetens överlevnad.

Der Schwarm skulle ha kommit i engelsk översättning till jul, men det ryktas nu att den kommer ut först i maj eller juni. Filmrättigheterna är sålda.

Vem ska man tro? Crichton eller Schätzing? Båda böckerna har långa litteraturlistor på slutet. Crichtons bok dessutom en omfattande notapparat, till stor del lånad från Bjørn Lomborg.

Valet bör dock inte vara så svårt. Inte är det Crichton. Att hävda en uppfattning som stötts, blötts, bemötts och förkastats av större delen av det internationella forskarsamfundet kan knappast ha framtiden för sig.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer