Klassisk analogsynt återuppstår

2013-01-25 12:16  

Korg lanserar nu sin 35 år gamla synt MS-20 i en ny version. Enda väsentliga skillnaderna mot originalet är att storleken är lite mindre och att den försetts med midi.

Korgs MS-20 som tillverkades mellan 1978 och 1983 är en av de klassiska analogsyntarna som med sitt lite vassa ljud fortfarande är eftertraktad. På Ebay brukar priserna för begagnade exemplar ligga mellan tio och tjugo tusen kronor.

Men nu återupptar Korg produktionen i form av ett nykonstruerat instrument som döpts till MS20 Mini. Men det enda som blivit "mini" är storleken som krympts till 86 procent.

Allt annat som fanns i originalet är återskapat både i funktion och ljud som dock inte längre är lika brusigt, enligt Korg.

Bland de artister som använt originalet märks Aphex Twin, Daft Punk, Depeche Mode, The Prodigy, Röyksopp, DAF och Einstürrzende Neubauten

Det som lockade många av dem vid sidan av ljudet var patchpanelen där modulerna för ljudalstring och bearbetning kunde kopplas ihop på lite olika sätt.

Nu förbättras styrningen ännu mer då Mini försetts med midi som gör att synten kan kopplas ihop med andra musikinstrument och datorer.

Enligt Engadget blir priset i USA omkring motsvarande 4 000 kronor när synten släpps under våren.

För den som vill komma billigare undan finns originalversionen i form av datorprogram som med stor känsla återskapar MS-20 i virtuell form för Windows och Mac OS X.

Under namnet iMS-20 finns synten även som en app för Ipad.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/hA-owDEGpac?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer