"Klassa laserpekare som vapen"

2016-02-17 12:46  
Laserpekare som bländar piloter har blivit ett allt större problem och är ett hot mot flygsäkerheten. Foto: CNN

Brittiska piloter vill att laserpekare med hög effekt ska betraktas som angreppsvapen.

Ett flygplan på väg från London till New York fick nyligen vända straxt efter start. Anledningen var att någon från marken belyst cockpit med en laser vilket bländat en av piloterna och gett honom synproblem.

Nu kräver pilotfacket vid British Airways att myndigheterna klassar laserpekare med hög effekt som angreppsvapen.

Idag är det förbjudet att rikta sådana mot flygplan och andra fordon. Men om de klassas som vapen kan polisen ingripa redan innan laserpekaren används på något farligt sätt, skriver BBC.

2014 anmäldes 1 440 incidenter med laserpekare till UK Civil Aviation Authority, CAA, och i USA rapporterades 7 703 laserattacker under 2015.

I Sverige är laserpekare med en effekt på mer än 1 milliwatt sedan 2014 förbjudna att innehas eller säljas om ägaren inte fått tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. Överträdelse mot detta kan ge böter eller fängelse på upp till två år. Men via webben är det lätt att köpa laserpekare med så höga effekter som 500 milliwatt.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer