"Klart ungarna ska ha ett teleskop"

2009-09-24 12:54  

I ett projekt som liknar "100-dollarsdatorn" ska ungdomar runt om i världen få ett eget riktigt teleskop. Det heter Galileoscope och kostar 150 kronor.

För bara 150 kronor kan vem som helst köpa ett teleskop av god kvalitet. Men främsta målgruppen är ungdomar runt om i världen som ska erbjudas en introduktion till astronomin.

Projektet heter Galileoscope och är en av hörnpelarna i det FN-proklamerade ”International Year of Astronomy”. Det firas i år för att högtidlighålla att det var 400 år sedan Galileo Galilei riktade sitt första teleskop mot himlen.

Med stöd av bland andra International Astronomical Union, UNESCO och National Science Foundation har ett dussintal astronomer, tekniker och lärare utvecklat teleskopet.

Målsättningen var att det skulle vara mycket billigt och kunna se ungefär det som Galileo såg fast med mycket bättre bildkvalitet och skärpa.

Alltså Månens kratrar, Saturnus ringar och Jupiters fyra månar.

Teleskopets objektiv mäter 50 mm och brännvidden är 500 mm vilket ger en förstoring på mellan 25 och 50 gånger beroende av vilken lins som väljs för okularet.

Galilescopet levereras som en byggsats med 31 delar som ska kunna monteras på fem minuter.

I första omgången tillverkades 60 000 teleskop varav 4 000 skänkts till organisationer och skolor i utvecklingsländer.

Nu är förhoppningen att privatpersoner, företag och organisationer runt om i världen ska vara med och finansiera en vidare spridning. Det kan man göra via ett donationsprogram där man betalar 100 kronor för ett teleskop som sedan skänks bort.

Köper man teleskopet till sig själv kostar det en 50-lapp mer.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer